Igor Shyshko

 

 

 

IGOR SHYSHKO_Portfolio 2024

 

°1975, Wit-Rusland, woont en werkt in Brussel. Igor is één van Kunst/Werk’s satellieten.

Igor is geboren in Wit-Rusland en sportte al van jongs af aan. Sinds zijn zes jaar deed hij intensief aan atletiek en op zijn twaalfde werd hij lid van de Wit-Russische jeugdploeg. Na een paar jaren competitie begreep hij dat sporten niet over winnen gaat, maar om zichzelf uit te drukken en daarom verliet hij deze sporttak. Hij ontdekte de dans en vond er meteen voldoening in.

Igor schreef zich in als student aan de dansafdeling van de Wit-Russische Universiteit van Cultuur. Na vier jaar studie in Wit-Rusland werd hij in 1997 aangenomen in P.A.R.T.S., de hedendaagse dansschool in Brussel. Hij is er afgestudeerd in 2000 en in datzelfde jaar danste hij in de eerste creatie van Akram Khan Rush. Vanaf dat najaar werd hij danser bij Rosas.

Een structurele benadering van choreografie in combinatie met een persoonlijke ontwikkeling van dansmateriaal waren voor hem de belangrijkste elementen in deze periode van tien jaar. Hij heeft er ook veel ervaring opgedaan als performer. Toch voelde hij zich vanuit een artistiek oogpunt beperkt door de stijl en hij verlangde om samen te werken met andere choreografen, alsook zijn eigen dansonderzoek te verdiepen. In 2010 verliet hij zijn voltijdse betrekking bij Rosas en begon te freelancen. De daaropvolgende jaren werkte hij met choreografen als Arco Renz en Marc Vanrunxt.

Vanrunxt ontmoeten was een mijlpaal in zijn artistieke ontwikkeling. Aangezien zijn werk persoonlijkheid tegenover lichamelijkheid stelt, laten zijn voorstellingen toe om in élk moment aanwezig te zijn.

Tijdens deze zoektocht naar een persoonlijke danstaal en naar een vorm die zijn eigen choreografie zou kunnen aannemen, creëerde hij in 2014 Darling met Moya Michael. Darling is een voorstelling waarbij het concept van een eenvoudige stap, met het idee om dicht bijeen te blijven, consequent ontwikkeld werd.

Naast zijn artistieke werk was Igor ook altijd gericht op zijn lichamelijke fitheid. Bij zijn aankomst in Brussel leerde hij yoga kennen en werd een fervente beoefenaar, met deelname aan workshops doorheen heel Europa en India. Hij volgde ook een lerarenopleiding voor Iyengar yoga in Brussel.

Momenteel werkt Igor samen met Tale Dolven aan een nieuwe danscreatie, die is voortgevloeid uit een onderzoekstraject met residenties in STUK, Rosas en Studio Ohms. Eén van de uitgangspunten is het onderzoeken van de bewegingscapaciteiten van patiënten met het Guillain-Barré Syndroom. Dit veroorzaakt een instabiliteit in het lichaam en maakt het moeilijk om in evenwicht te blijven. Hierbij een klein filmpje met Christophe Wallays, een leerling van Igor, die dit onevenwicht illustreert.