Prototype is een dansvoorstelling rond het werk van einzelgänger Lucien Goethals (1931-2006), een pionier van de Vlaamse elektronische muziek. Geluidsontwerper Daniel Vanverre, met wie Marc Vanrunxt samenwerkte voor Discografie (2013), manipuleert live op de scene de geluidsbanden.

De voorstelling fungeert deels als een reis in de tijd, naar wat in de jaren zeventig een muziek van de toekomst was, en wat mogelijk nog altijd zo klinkt. Beelden kunstenaar Koenraad Dedobbeleer maakt een scènebeeld. Zijn werk was en is cruciaal in de ontwikkeling van het werk van Marc Vanrunxt. Het streven naar abstractie laat zich naar de dans toe vertalen in een onmogelijke uitdaging. Dans is nooit abstract. Er staan altijd levende mensen op de scène. Net daarom blijft abstractie in de dans een fascinerende uitdaging.

Een Prototype (prototypus) is een eerste model van een product, een studiemodel, een oorspronkelijk model. Een prototype is de meest uitgesproken karakteristieke vertegenwoordiger van iets, een eerste afdruk of vorm.

Credits

choreografie: Marc Vanrunxt

dans: Peter Savel, Igor Shyshko, Lise Vachon, Georgia Vardarou

muziek: Daniel Vanverre

scènebeeld: Koenraad Dedobbeleer

techniek: Robrecht Ghesquière

artistiek advies: Marie-Anne Schotte

grafisch ontwerp: Paul Verrept

kostuum: DRKSHDW by Rick Owens

productie: Kunst/Werk

coproductie: Concertgebouw Brugge, IPEM Universiteit Gent

residentie: STUK kunstencentrum

met steun van de Vlaamse Gemeenschap