Peter Savel

°1984, Slovakije, woont en werkt in Brussel. Peter is één van Kunst/Werk’s satellieten.

In 2006 behaalde Peter zijn diploma danspedagogiek aan de Academie voor Muziek en Podiumkunsten in Bratislava en vervolgde zijn dansopleiding in P.A.R.T.S. Brussel van 2006 tot en met 2010.

Na zijn studies ging hij als danser aan het werk bij choreograaf Pierre Droulers. Hij danste in de herneming van De l’air et du vent (2011) en in de creatie Soleils (2012). In mei 2013 begon zijn samenwerking met choreograaf Salva Sanchis. Hij danste in zijn creaties The Organ Project (2008), The Phantom Layer (2013), Islands (2014) en Radical Light (2016), waarmee ze nog steeds optreden in verschillende Europese zalen. Vanaf 2016 ging hij aan de slag als danser-maker bij Marc Vanrunxt, oprichter van Kunst/Werk. Peter danst in zijn voorstelling Prototype (2017) en zal ook deel uitmaken van Vanrunxts volgende stuk Drawings i.s.m. Slagwerk den Haag.

Voor zijn choreografisch werk krijgt Peter ook  steun van het Tsjechische productiehuis DanceWatch. In 2013 creëerde hij de solo Shifts, waarin hij speelt met de discrepantie tussen rationele structuren en de daaruit voortvloeiende emotionele sporen. Ook in 2013 maakte hij, samen met Tereza Ondrová, Boys who like to play with dolls, waarin ze een poging doen om sociale stereotypen aan te vechten en genderthema’s in het lichaam te onderzoeken. Deze voorstelling werd geselecteerd door Aerowaves, alsook het stuk BAKKHEIA, dat hij in 2014 maakte en waarmee hij de smalle grens opzocht tussen wat men als gek (als lichamelijke ziekte, als dwaas gedrag, als autistische toestand) en als geniaal (als vrij, kind- of dierlijk, als eerlijk en onbeperkt) ervaart. De creatie In colors that do not exist, gemaakt in 2015, nodigt het publiek uit om geleidelijk een universum van menselijke wildernis binnen te gaan, waar drie dansers hun persoonlijk verhaal en verbeelding intens beleven en delen. Voor As long as holding hands, eveneens gecreëerd in 2015, werkte hij opnieuw samen met Ondrová. Het is een voorstelling over liefde in al zijn vormen, over zijn en samenzijn. Zijn laatste werk Eau de vie is geen voorstelling, maar een gedeelde ervaring waarbij een groep mensen samen een ritueel creëert en beleeft. Dit werk past zich aan de noden en mogelijkheden van de context aan. Zijn werk speelde o.a. in STUK, La Raffinerie, Hellerau Festspielhaus/Dresden, APAP Festival/New York, Norrlandsoperan/Sweden, Tanec Praha/Tsjechië en NuDanceFest/Slovakije.

Verder geeft Peter een workshop – genaamd Letting go – aan zowel amateurs als professionals in Europa, o.a. in SummerSchool/P.A.R.T.S, Charleroi Danse/Brussel en locaties in Griekenland, Frankrijk en Duitsland. In deze workshop nodigt hij deelnemers uit terug te keren naar een ruimte van totale creativiteit die aangeboren is bij elke mens. Hij beschouwt het als een speeltuin waarin men gestimuleerd wordt zijn/haar volledige potentieel te bereiken.

www.petersavel.com