Wat bevindt er zich tussen roze en oranje? Hoeveel is Cage maal Cage? 

Choreograaf en danser Marc Vanrunxt laat in PINK & ORANGE twee werken van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage simultaan uitvoeren door pianist Yutaka Oya en organiste Iris Eysermans van ChampdAction. Samen met de dansers Lise Vachon, Peter Savel en Igor Shyshko verkent Vanrunxt in deze co-creatie de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze muzikale crash/clash in een organische en dynamische choreografie waarin hij de gangbare ‘ethiek en esthetiek’ probeert te herdefiniëren.

Beeldend kunstenaar Tom Volkaert ontwierp voor deze creatie een felgekleurde tv-toren met getande randen voor drie vintage videoschermen, een excentrieke pianostoel en een schemerlamp.

Marc Vanrunxt is gefascineerd door de intense samenwerkingsverbanden van de Judson Dance Theater en het triumviraat John Cage, Merce Cunningham en Robert Rauschenberg in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Hun innovatieve omgang met muziek, vorm en beweging en vooral de interactie hiertussen was richtinggevend voor generaties kunstenaars na hen.

In dezelfde spirit zet Vanrunxt in PINK & ORANGE een samenwerking op rond het werk van John Cage met het Antwerpse interdisciplinaire platform voor nieuwe muziek ChampdAction. Naar een voorstel van pianist Yutaka Oya worden twee composities van John Cage voor één musicus tegelijkertijd uitgevoerd door organiste Iris Eysermans en Yutaka Oya zelf: ‘Organ2/ASLSP’ (1987) voor draagbaar orgel en ‘Sonatas and Interludes’ (1946-48) voor kleine (geprepareerde) vleugel.

ASLSP staat voor As Slow As Possible en maakt van ‘Organ2/ASLSP’ één langgerekt volume. De constructie van ‘Sonatas and Interludes’ daarentegen is grillig en meer gefragmenteerd en staat in schril contrast met het meer introspectieve ASLSP. Op die manier belichaamt PINK & ORANGE twee manieren van omgaan met tijd, duur en dynamiek. John Cage zelf moedigde dit soort confrontaties en dialogen met zijn muziek aan.

PINK & ORANGE – de choreografie ontleent zijn titel aan een klein, abstract schilderij van Ellsworth Kelly uit 1951 – gaat op zoek naar nieuwe verhoudingen en naar communicatie tussen onverwachte elementen: Wat bevindt er zich tussen roze en oranje? Hoeveel is Cage maal Cage?

Credits

choreography  Marc Vanrunxt in close collaboration with Igor Shyshko, Peter Savel, Lise Vachon 

music – John Cage 1. Organ2 / ASLSP (1987) performed by Iris Eysermans. 2. Sonatas & Interludes (1946-1948) performed by Yutaka Oya

lights and technical realization – Stef Alleweireldt 

scenography – Tom Volkaert 

costumes – Katleen Vinck

sound direction – Raphael Malfliet

production – Kunst/Werk 

management – Ine Vander Elst

co-production – ChampdAction 

residency & co-production – STUK, House for dance, image and sound

many thanks to Paul Verrept, Lieve Dierckx, Bosse Provoost, Sarah Ludi, Karen Joosten, Ultima Vez, Peeping Tom