Lise Vachon

° 1976, Canada, woont en werkt in Brussel. Lise is één van Kunst/Werk’s satellieten.

Lise is danser en choreografe van Canadese afkomst, die sinds 1997 in Brussel woont, toen ze bij P.A.R.T.S. begon te studeren. Tijdens haar carrière als danser of als choreografische assistente heeft Lise samengewerkt met verschillende artiesten zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Arco Renz, Michèle Noiret, Marc Vanrunxt (o.a. de creatie Only in 2012) of Fré Werbrouck. Ze heeft ook gewerkt aan verschillende opera’s in De Munt en in het buitenland, samen met onder meer Sidi Larbi Cherkaoui.

Dit contact en deze ervaring met diverse landschappen en artistieke visies hebben haar in staat gesteld haar kennis en begrip van creatief werk en performance op het gebied van dans te verrijken en te verdiepen. Deze ontmoeting voedde haar verlangen en vermogen om haar eigen artistieke stem te verfijnen door middel van choreografisch werk.

In 2008 heeft Lise de solo Bliss gecreëerd, waarbij zij het gevoel van het stopzetten van de tijd opriep, gevolgd door een duet met Lisbeth Gruwez in 2010 en de creatie Sliding met Marielle Morales, geïnspireerd op het werk van Edward Hopper. In 2012 heeft ze een duet gemaakt met Igor Shyshko ZONES, dat verwees naar de transformatie van ijzige landschappen. Al deze creaties zijn opgevoerd in België en in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika.

Ze heeft ook choreografieën gemaakt voor studentenproducties in ‘l’École de Danse Contemporaine’ in Montreal waar ze ook Elles à l’Infini, een stuk voor 8 vrouwelijke dansers creëerde. Voor de ‘School of Toronto Dance Theatre’ maakte ze Meltwater Traces, een creatie voor 7 dansers. Daarnaast werkte ze ook mee aan theater- en kinderproducties.

Momenteel is Lise werkzaam bij P.A.R.T.S. als pedagogisch coördinator en begeleider voor de leerlingen, waarbij ze hun evolutie, lessen, workshops en evaluaties nauwgezet opvolgt.

Met Vanrunxt maakte Lise o.a. de creaties Only in 2012, Prototype in 2017 en Drawings in 2019. In 2020 danst ze mee in de nieuwe creatie Pink&Orange die in januari 2021 in première gaat.

 

© Raymond Mallentjer picture by Marc Vanrunxt © Raymond Mallentjer ©RaymondMallentjer