PrecarryUs

2019

PrecarryUs is een creatie van de dansers en makers Igor Shyshko en Tale Dolven.

 

Dit project vertrekt vanuit een onderzoek naar de bewegingsmogelijkheden van patiënten met het Guillian-Barré-syndroom én vanuit de poëzie van de Russische absurdistische schrijver Daniil Kharms (1905-1942).

Het is een verkenning van instabiliteit en beperking van beweging. Deze manier van bewegen doet denken aan de personages uit Kharms’ literatuur: ze situeren zich ergens tussen het mogelijke en het onmogelijke.

De titel PrecarryUs is gebaseerd op het idee van ‘zorg’ en ‘ondersteuning’. Op basis van deze woorden kan choreografie betekenen: in elkaars buurt blijven, ondersteunen of nog, een zorgzame rol opnemen en de andere begeleiden of volgen.

Beeldend kunstenaar Katleen Vinck verzorgt een ingreep in de ruimte, waarbij ze verder bouwt op het idee van asymmetrie. Ze laat eenvoudige objecten functioneren als hindernis en als kader voor het bewegingsmateriaal.

Het wordt een uitgesproken dansante voorstelling met een grillige vormtaal en een onstuimige energie.

IGOR SHYSHKO is geboren in Wit-Rusland. Hij schreef zich in als student aan de dansafdeling van de Wit-Russische Universiteit van Cultuur. Na vier jaar studie in Wit-Rusland werd hij in 1997 aangenomen in P.A.R.T.S. Hij is er afgestudeerd in 2000 en werd in datzelfde najaar nog danser bij Rosas.

In 2010 verliet hij zijn voltijdse betrekking bij Rosas en begon te freelancen. De daaropvolgende jaren werkte hij met choreografen als Arco Renz en Marc Vanrunxt.

Tijdens deze zoektocht naar een persoonlijke danstaal en naar een vorm die zijn eigen choreografie zou kunnen aannemen, creëerde hij in 2014 Darling met Moya Michael. Naast zijn artistieke werk was Igor ook altijd gericht op zijn lichamelijke fitheid. Bij zijn aankomst in Brussel leerde hij yoga kennen en werd een fervente beoefenaar, met deelname aan en geven van workshops doorheen heel Europa en India.

TALE DOLVEN deelt haar woon- en werktijd tussen Brussel en het Noorse Stavanger. Ze studeerde aan KHIO in Oslo en aan P.A.R.T.S. in Brussel. Na haar studie werkte ze met choreografe Charlotte Vanden Eynde en maakte ze haar eigen solo met begeleiding van Robert Steijn. Ze werkte samen met de Noorse choreograaf Sølvi Edvardsen in Asking for. In 2006 trad Tale toe tot Rosas in de creaties van D’un soir un jour, Steve Reich evening, Zeitung en Golden hours (as you like it). Ze hernam ook repertoire stukken tijdens het twaalfjarig engagement met Rosas.

Naast freelancen voor Rosas heeft Tale ook samengewerkt met Frank Vercruyssen en theatergroep TG Stan, Benjamin Vandewalle, Kris Verdonck, Nature Theatre of Oklahoma en Fieldworks. Vanaf 2012 begon Tale eigen werk te maken met Gabel Eiben en later ook met Igor Shysko. dolveneiben.org

KUNST/WERK produceert de creatie PrecarryUs. Kunst/Werk is de dansstructuur van choreograaf Marc Vanrunxt, die het project administratief en artistiek ondersteunt, vermits Igor Shyshko deel uitmaakt van zijn satellietenwerking. Vanrunxt geeft artistiek advies tijdens het creatieproces. Kunst/Werk biedt een professioneel kader voor de creatie, wat de makers als creatieve kunstenaars de vrijheid geeft om zich vrijwel uitsluitend te concentreren op de creatie.

Credits

choreografie & dans Igor Shyshko & Tale Dolven | scenografie Katleen Vinck | dramaturgie Sara Jansen | kostuumontwerp Heide Vanderieck | sound design Gabel Eiben | lichtontwerp Caroline Mathieu | artistiek advies Marc Vanrunxt | muziek Stine Janvin, Stian Westerhus | residenties in STUK, workspacebrussels, Tou Scene in Stavanger, Noorwegen, Rosas | productie Kunst/Werk | met de steun van Norwegian Cultural Council.