Met Zeit maakt Marc Vanrunxt voor het eerst in zijn parcours als choreograaf een duet. Een duet voor twee bijzondere dansers, Eva Kamala Rodenburg (Private Collection, Raum, Extraction) en Igor Shyshko (voormalig danser bij Rosas), die in deze constellatie als het ware transformeren tot een mythisch paar.

In hun lange, androgyne gestalte lijken ze elkaars evenbeeld, dat zich tegelijkertijd differentieert en ontdubbelt door hun verschillende bewegingstaal.

Zeit is gebaseerd op het gelijknamige dubbelalbum van Tangerine Dream uit 1972. Tangerine Dream is een vroege elektronische pop/rockgroep uit Duitsland die mee aan de basis ligt van de elektronische muziek zoals we die nu kennen, gaande van Kraftwerk en Brian Eno tot Radiohead en Recoil.

In navolging van Raum, een drie uur durende voorstelling die Vanrunxt in 2006 creëerde, is ook Zeit een poging om het concept tijd in ruimte om te zetten en tastbaar te maken. Maar waar Raum begint met het haast onzichtbaar achterwaarts schrijden van drie performers door de ruimte, begint Zeit met Eva Kamala Rodenburg en Igor Shyshko die zijdelings naast elkaar, diagonaal de ruimte doorkruisen, blik op oneindig, vol verwachting en hunkering naar de toekomst. Waar Raum een aanwezigheidsperformance was in het hier en nu, is Zeit veel meer gericht op iets wat zich nog moet aandienen.

Zeit gaat over de verbinding tussen het persoonlijke en de kosmos, tussen micro en macro en vertaalt zich als een zoektocht naar nieuwe dimensies en uitvalswegen.

Credits

choreografie: Marc Vanrunxt
dans: Eva Kamala Rodenburg, Igor Shyshko
scenografie: Koenraad Dedobbeleer
make-up: Inge Grognard
licht en technische realisatie: Stefan Alleweireldt
artistiek advies: Marie-Anne Schotte
productie: Kunst/Werk
met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
met dank aan Monty, Vooruit, Kaaitheater