Hyena Hyena

2023

In de nieuwe choreografie Hyena Hyena wil Marc Vanrunxt een aantal krachtlijnen uit zijn omvangrijke oeuvre laten samenkomen in een nieuwe context. Naast het groepswerk en de solo’s voor zichzelf, specialiseerde Vanrunxt zich in bijzondere danssolo’s voor bijzondere dansers.

In Hyena Hyena wordt het geloof in de kracht van de danser en in de kracht van de beweging verder uitgekristalliseerd.

De voorstelling Hyena uit 1985 vormde het begin van een choreografische ontdekkingstocht, balancerend tussen symbolisme, expressionisme maar ook minimalisme en spiritualisme, gedrenkt in een queer-atmosfeer avant-la-lettre.

Vanrunxt heeft nooit de behoefte gehad om te kiezen voor 1 ‘-isme’ maar gelooft in de optelsom of beter, in de vermenigvuldiging van stijlen, stromingen en opvattingen. Vanrunxt gelooft in een atmosfeer van vertrouwen, enthousiasme en openheid zowel in de samenwerking met de kunstenaars als in de relatie met het publiek.

Hyena Hyena kan ook bekeken worden als het sluitstuk van de (based on a true story)-reeks. Dit is de overkoepelende titel van een achttal korte samenwerkingen en dito presentaties die Marc Vanrunxt sinds september 2020 organiseerde. Voor dit format had Vanrunxt korte werksessies voor ogen waarin de ontmoeting en de uitwisseling centraal stonden. De duur, context en presentatievorm varieerden sterk en waren afhankelijk van de ontmoeting en uitwisseling in kwestie.

De samenwerking resulteerde steeds in een publieke presentatie: in openlucht (met Igor Shyshko), in een kerk (met Kinga Jaczewska en Kevin Fay), in een voormalig elektriciteitsgebouw (met Jaime Llopis, Robson Ledesma, Katleen Vinck en Daniel Vanverre), in een cultuurcentrum (Peter Savel en Sasha Krastarska) of in een korte film (Samantha Van Wissen en Stanislav Dobak).

Met Hyena Hyena wil Vanrunxt terug naar de theaterzaal. Hij wil enerzijds terugkoppelen naar de basisprincipes van deze guerrilla-aanpak – kort en krachtig – en anderzijds naar een afdaling in de diepte – intens en onvoorwaardelijk. Robson Ledesma, Nathan Ooms en Igor Shyshko zullen voor het eerst samen dansen. Stef Alleweireldt belicht Hyena Hyena.

‘Ik kan mij het finale (based on a true story)-verhaal ook voorstellen als een avondvullende voorstelling in een theater, waarbij de ene solo na de andere wordt opgevoerd, waarbij de ene danser verdwijnt wanneer de volgende verschijnt. Waarbij het licht aan- en weer uitgaat, met live muziek misschien. Alle dansers met wie ik samenwerk of -werkte, zijn de huidige supersterren van de Belgische actuele dans, coryfeeën. Ik kan mij een homage voorstellen aan de dansende mens.’

– Marc Vanrunxt, 14/02/22

Credits

choreografie Marc Vanrunxt

dans en choreografie Robson Ledesma, Nathan Ooms, Igor Shyshko

licht en technische realisatie Stef Alleweireldt

productie Kunst/Werk

met de steun van STUK, Leuven

première dinsdag 31 januari 2023 in STUK, Leuven

informatie ine.vanderelst@kunst-werk.be

beeld  Marc Vanrunxt in Hyena (1985) foto (c) Anna Vandertaelen