Salva Sanchis

° 1974, Manresa (Bcn), woont in Barcelona en verliet de dansscène in het voorjaar 2017.

Salva Sanchis volgde een theateropleiding aan het Institut del Teatre van Barcelona. In 1995 verhuisde hij naar België om er te studeren in P.A.R.T.S. In 1998 studeerde hij af met de eerste lichting studenten van de school.

Naast zijn choreografieën werkte Salva in de periode 2000-2004 regelmatig samen met choreograaf Marc Vanrunxt, videokunstenares Elke Vandermeerschen en visueel kunstenaar Kristof Van Gestel.

In 2003 vervoegde Salva het gezelschap Rosas voor de voorstelling Bitches Brew / Tacoma Narrows van Anne Teresa De Keersmaeker. De ontmoeting met Anne Teresa leidde tot een choreografische samenwerking voor de twee volgende producties van Rosas, met name Desh en Raga for the Rainy Season / A Love Supreme.

Salva Sanchis werd geboren in Catalonië. Hij volgde een theateropleiding in Barcelona en verhuisde in 1995 naar België om er te studeren aan P.A.R.T.S, waar hij afstudeerde met de eerste lichting studenten en later ook zelf les zou geven. In 2003 vervoegde hij Rosas voor de voorstelling ‘Bitches Brew/Tacoma Narrows’ van Anne Teresa De Keersmaeker, wat leidde tot een choreografische samenwerking voor de twee volgende Rosas- producties ‘Desh’ en ‘Raga for the Rainy Season/A Love Supreme’.

‘A love Supreme’ werd in 2017 opnieuw hernomen en uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling. Sinds 2009 werkte Sanchis samen met Bernard Fouccroulle (ex-De Munt) aan ‘The Organ Project’, een lange reeks van dansvoorstellingen met live orgelmuziek in kerken overal in Europa.

Met Marc Vanrunxt vormde Sanchis tot voor kort de artistieke leiding van Kunst/Werk.

In zijn eigen choreografieën vol pure, vloeiende bewegingen onderzoekt Sanchis steeds de verhouding tussen dans en muziek. Gekende producties die hij maakte zijn onder meer Objects in mirror are closer than they appear, now h e r e, Angle en The Phantom Layer. Daarna werkte Sanchis aan Islands, een reeks korte dansstukken die ook in deSingel te zien waren en samen een divers maar afgetekend bewegingslandschap vormden. Na 20 jaar in Brussel keerde Sanchis in 2017 terug naar Barcelona. Radical Light zou dus wel eens zijn laatste dansvoorstelling kunnen zijn.