© Joeri Thiry STUK

Jan Martens

°1984, België, woont en werkt in Antwerpen.

Jan Martens liep school aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen choreografisch werk dat door de jaren heen met steeds groter wordende regelmaat voor nationaal en internationaal publiek gespeeld wordt.

Het werk van Jan Martens wordt gevoed door de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. Die directe communicatie vertaalt zich in transparante vormen. Zijn werk is een vrijplaats waarin de notie van tijd opnieuw voelbaar wordt en waar er ruimte is voor zowel observatie, emotie als reflectie. Om dat te bereiken creëert hij niet zozeer een eigen bewegingstaal maar vormt en hergebruikt hij bestaande idiomen in een andere samenhang zodat nieuwe ideeën tevoorschijn komen. In elk nieuw werk tracht hij de relatie tussen publiek en performer te hertekenen.

Jan startte recent met de repetities van PASSING THE BECHDEL TEST, een productie waarin tekst wordt ingezet om thema’s als homoseksualiteit, stereotypering, feminisme, rolmodellen en acceptatie voor het voetlicht te halen. Deze coproductie tussen GRIP en fABULEUS gaat in première in november 2018. In januari 2019 staat Jan zelf weer op de scène in de solo lostmovements, een duik in het universum van choreograaf, vriend en voorbeeld Marc Vanrunxt (Kunst/Werk).

www.grip.house

www.facebook.com/grip.artists/ 

Instagram: @grip.artists