‘Lost is just another word for waiting to be found’ – Noah Charney

 

De artistieke wegen van dansers en choreografen Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar geregeld in het verleden en komen nu samen in de vorm van een solo voor Jan. Marc was er reeds bij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan zorgt, ondertussen een paar generaties verder, voor de opvolging en verderzetting hiervan.

Voor lostmovements delven ze in hun eigen vocabularium, en laten ze zich inspireren door grootheden uit heden en verleden: choreografen, componisten en andere rolmodellen. Daaruit ontstaat een nieuw werk, waarbij de focus ligt op de motivering van beweging. lostmovements is een overgave aan de muziek, aan het materiaal, en aan elkaar. Een ongegeneerd opgaan in het universum van de ander.

In zowel Marc als Jans werk ligt de focus eerder op de dansende mens dan op de danser. Het is pas wanneer men zich al dansend mag heruitvinden, dat virtuositeit kan opborrelen. Een genereuze voorstelling die uitersten opzoekt, laverend tussen exuberantie en extreme verstilling, tussen Pet Shop Boys en Penderecki.

De ruimte wordt vormgegeven door beeldend kunstenares Katleen Vinck. Mezzo-sopraan Els Mondelaers beent enkele bestaande muziekstukken uit. Het team wordt daarnaast ook versterkt door lichtontwerper Stef Alleweireldt en Marie-Anne Schotte voor artistiek advies tijdens het creatieproces.

Credits

van: Marc Vanrunxt en Jan Martens

met: Jan Martens

ruimte: Katleen Vinck

lichtontwerp: Stef Alleweireldt

muziekbewerkingEls Mondelaers

techniek: Michel Spang

recording en mastering muziek Els Mondelaers: Strijbos & Van Rijswijk

kostuums: een selectie uit de collecties van Rick Owens

artistiek advies: Marie-Anne Schotte

productie: Kunst/Werk en GRIP

coproductie: deSingel internationale kunstcampus Antwerpen

residentie: STUK Leuven, O Espaço do Tempo Montemor-o-Novo

internationale spreiding: Line Rousseau (A Propic) and Marion Gauvent 

met dank aan Lynda Gaudreau & Truus Bronkhorst

met de steun van Vlaamse Gemeenschap