Ende der
 Zukunft

2014

Na het succesvolle She Was a Visitor, de solovoorstelling waarmee seizoen ’13-‘14 veel waardering oogst, komt Truus Bronkhorst in het najaar van 2014 met een nieuw dansprogramma. Weer werkt ze daarbij nauw samen met twee choreografen maar nu ook met een tweede danser. Met Marc Vanrunxt en Kristel van Issum creëert Truus Bronkorst een nieuwe schakel in haar lange reeks van krachtige, persoonlijk geladen dansvoorstellingen.

1 + 1 = 3 
Na de solo komt het duet. Twee mensen/dansers vullen elkaar aan of spreken elkaar tegen. Het begin van communicatie en uitwisseling. Het duet als een optelsom, een verdubbeling, een splitsing, een spiegeling. 1 + 1 = 3 zegt Rei Kawakubo, de ontwerpster van Comme des Garçons. Dat is een inspirerende gedachte die een mooie belofte inhoudt, een verwachting.

De nieuwe samenwerking Van Marc Vanrunxt, Kristel van Issum, Truus Bronkhorst met een jonge danser zorgt voor een kwadratische vermeerdering van de mogelijkheden. Vier generaties zijn met Ende der Zukunft aan het werk, uiteenlopend van begin twintig tot in de zestig. Vier belichamingen van de dans die samen één verhaal vertellen. In het werk van Truus Bronkhorst is altijd haar verbazing en verontrusting over de hardheid van de wereld terug te vinden en is ook steeds weer te zien hoe zij daar met de zachte krachten van kunst en schoonheid een weerwoord op wil geven.

Truus Bronkorst maakt al meer dan dertig jaar opvallende en uitdagende dansvoorstellingen, zowel solo’s als groepsstukken.
Marc Vanrunxt is bekend om zijn beeldende, van een grillige schoonheidsbeleving getuigende werk en behoort tot de vaste waarden van het eigentijdse danslandschap.
Het werk van dansmaker Kristel van Issum en haar gezelschap T.R.A.S.H. kenmerkt zich door een rauwe ‘underground’-esthetiek, waarbij de conventies van de dans op een dynamische, hartstochtelijke wijze met die uit andere maatschappelijke domeinen worden geconfronteerd.

Credits

Choreografie: Marc Vanrunxt en Kristel van Issum
Dans: Truus Bronkhorst en Jens Van Noten
Licht, Geluid, Techniek:  René Rood
Zakelijke leiding: Marten Oosthoek
Publiciteit: Lonneke van Eden
Productie: Stichting van de Toekomst 1986
Coproductie met Kunst/Werk en T.R.A.S.H.
Met dank aan Monty, Troubleyn/Jan Fabre