Serge Verstockt

Serge Verstockt (°1957) is artistiek directeur en artist in residence bij ChampdAction.

Hij studeerde in de jaren 70-80 notenleer, geluidstechniek en klarinet aan de Conservatoria van Brussel en Antwerpen en volgde gelijktijdig cursussen beeld- en geluidsmontage aan het RITCS in Brussel. Van 1983 tot 1985 studeerde hij aan het Instituut voor Sonologie te Utrecht bij Gottfried Michael Koenig – pionier van de computerondersteunde compositie. Deze bracht Serge Verstockt in contact met de formele compositiepraktijk en toonde hem de mogelijkheden van de informatica. Deze elementen zullen in heel zijn oeuvre van belang zijn. Verstockt wordt een sterke verdediger van de computerondersteunde compositie.

In 1988 richtte Verstockt het ensemble voor hedendaagse muziek Champ d’Action op dat meteen heel wat Vlaamse avant-garde muziek op het programma zette en een sterke focus legde op het gebruik van nieuwe technologie.

Intussen vervelde het voormalige ensemble hedendaagse muziek Champ d’Action de voorbije jaren tot een interdisciplinair ontwikkelings- en productieplatform waarin niet enkel Verstockt maar ook verschillende andere makers, ensembles en uitvoerders onderdak vinden. De organisatie ondersteunt deze artiesten artistiek, zakelijk, productioneel, technisch en promotioneel vanaf de eerste ontwikkelingsfase over het maakproces tot en met de productie en de spreiding van hun projecten.

Verstockt staat als artistiek directeur nog steeds in voor de grote artistieke lijnen van de organisatie en blijft als huisartiest projecten maken onder deze nieuwe koepelstructuur.

In 2018 produceerde ChampdAction Verstockts grootschalige locatieproject CANTICUM CANTICORUM, waarvoor werd gecoproduceerd met het wereldvermaarde koor van Philippe Herreweghe, Collegium Vocale Gent en met Muziektheater Transparant.

Op dit ogenblik ontwikkelt Verstockt verschillende nieuwe toekomstprojecten als huisartiest en zullen tijdens het komende concertseizoen verschillende projecten van hem hernomen worden of als participatieproject worden uitgewerkt.

champdaction.be