Discografie

2013

Discografie is een dubbele solo, gemaakt door twee choreografen, Marc Vanrunxt en Arco Renz. Marc nodigde Arco uit om samen te werken. Beide makers schrijven een solo voor danser Rob Fordeyn en vervlechten dit materiaal tot één creatie.

In februari 2012 maakte Vanrunxt reeds een eerste studie voor Rob Fordeyn in het kader van het Marc@Monday project waarbij hij de klassieke balletattitude en -techniek binnenbracht in een wereld van glitter & glamour. Rob Fordeyn danste tussen 2003 en 2007 bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Sindsdien tekent hij zijn eigen parcours uit als freelancer: zo werkte hij eerder samen met The Forsythe Company, Jean Luc Ducourt en Trajal Harrell. De specifieke achtergrond en bewegingskwaliteiten van Fordeyn zijn de gemeenschappelijke inzet van deze creatie, waarin twee verschillende schrifturen met elkaar in dialoog gaan.

Het parcours van Marc Vanrunxt gaat terug tot aan het begin van de jaren ’80, bij de opkomst van de hedendaagse dans in Vlaanderen, toen hij debuteerde als choreograaf. Arco Renz behoort tot de eerste generatie p.a.r.t.s. studenten en richtte in 2000 het gezelschap Kobalt Works op, waarmee hij pertinent een brug slaat tussen Europese en Aziatische cultuuruitingen. Zowel Marc Vanrunxt als Arco Renz ontwikkelden een unieke stem in het danslandschap. De verwantschap tussen beide oeuvres ligt in de aandacht voor verstilling en mysterie, in een volgehouden radicaliteit en precisie, met als doel: ‘schoonheid’ die raakt. Artistieke dialogen vormen voor beide choreografen een essentieel onderdeel van elke creatie. Ze verscherpen de contouren van de dans en dagen ze uit. Voor Discografie nodigt Vanrunxt, behalve choreograaf Arco Renz, Daniel Vanverre uit als klankontwerper. Bij het doornemen van hun platencollectie kwamen zowel Marc als Arco uit bij popmuziek uit de jaren ’80. De aanstekelijke disco beats en heftige synthesizerklanken worden door Daniel Vanverre ontmanteld en gefragmenteerd tot een geheel eigen sound die refereert aan de vroege elektronische muziek. Stef Alleweireldt staat opnieuw in voor het lichtontwerp en de technische realisatie.

Credits

choreografie: Marc Vanrunxt & Arco Renz
dans: Rob Fordeyn
klankontwerp: Daniel Vanverre
advies: Marie-Anne Schotte
licht, techniek: Stef Alleweireldt
productie: Kunst/Werk
co-productie: Kobalt Works, Stuk
met dank aan: Monty, ChampdAction, Lies Huygens
met steun van: de Vlaamse Gemeenschap