Tegen de achtergrond van een stad in politieke transitie zochten Marc Vanrunxt en de dansers Gizem Aksu, Asli Bostanci, Orçun Okurgan en Melih Kiraç naar verbintenissen tussen de ‘kunst van het choreograferen’ en het verlangen van de jonge dansers.

 

Ondanks de gedeelde veerkracht is Istanbul in vrijwel alles een ontkenning van de manier waarop Vanrunxt normaal werkt. De stad is niet zomaar een ‘andere’ context waarin de choreograaf zich eventjes onderdompelt, maar een plek die de basisprincipes van zijn denken, gecentreerd rond tijd en ruimte, op de proef stelt. De samenwerking met vier jonge Turkse dansers geeft Vanrunxt de kans om een aantal thema’s en variaties die de basis vormen van zijn oeuvre te (her)ontdekken met een andere generatie dansers die een andere opleiding genoten, een andere achtergrond hebben en andere culturele bagage meedragen. Samen willen ze herinnerd worden aan de politieke betekenis van dans en lichaam, in zijn oeuvre en in een andere socio-politieke context.

De titel Atmosphere verraadt een paar van Vanrunxt’s passies voor tijd (duur) en ruimte (dichtbij & ver weg). Het woord atmosfeer verwijst naar een toestand, zowel een gemoedstoestand (dichtbij-introspectie) als naar een toestand in het heelal (ver weg-observatie).

Vanrunxt maakte de voorbije jaren bijzondere solo’s voor bijzondere dansers zoals in Real, So Real (2015) voor Marie De Corte, in Discografie (2013) voor Rob Fordeyn en in L’Art Touche au Ciel et à la Terre (Xavier Mellery 1901) (2014) voor Igor Shyshko. Deze solo’s werden steeds geënt op de persoonlijkheid van de performers. Vanrunxt extraheert iets schitterends uit deze mensen om dit vervolgens uit te vergroten. Deze made-to-measure-aanpak was in Istanbul niet anders.

 

“ It is not necessary to create Atmosphere on purpose. It appears as a result of the ability to concentrate on what’s most important.”

(Andrei Tarkovsky)

Credits

choreografie: Marc Vanrunxt 
dans: Gizem Aksu, Asli Bostanci, Melih Kiraç, Orçun Okurgan 
zang: Els Mondelaers 
licht en techniek: Stefan Alleweireldt
kostuum: ‘Climate Revolution’ by Vivienne Westwood 
muziek: Els Mondelaers & Daniel Vanverre, Every Stranger Looks Like You,
Gyorgy Ligeti, Deathprod, Scott Walker 
assistentie en artistiek advies: Marie-Anne Schotte
fotografie: Raymond Mallentjer
productie: Kunst/Werk
coproductie: Platform 0090, Europalia, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap