Mijn lichaam van u

2017

In een nieuwe voorstelling voor Dansand! 2017 vertrekt choreograaf Marc Vanrunxt van de tekst mijn lichaam van u. Het is een monoloog over schaarste en verlangen, over verlies en een lange weg terug.

Auteur en grafisch vormgever Paul Verrept brengt zijn eigen tekst. In het gebeuren dat naast en achter hem plaatsvindt, delen danseres Charlotte Vanden Eynde en mezzosopraan Els Mondelaers de ruimte. Beeldend kunstenares Katleen Vinck versterkt de omgeving met een krachtige ingreep. In mijn lichaam van u worden de grenzen van stem, taal, zingen, bewegen en dansen afgetast en verruimd.

Marc Vanrunxt verzamelde in het kader van een éénmalige performance – 5 februari 2015 (onder een verpletterende druk) – een groep mede-kunstenaars rondom zich in de Bourlaschouwburg, waaronder Paul Verrept en Els Mondelaers, tijdens de Antwerpse Kleppers. Nu nemen ze, aangevuld met Charlotte Vanden Eynde en Katleen Vinck, de draad weer op. Nieuwe elementen zijn het strand, de zee en de lucht. Op het strand van Oostende wordt de dansende, zingende en spelende mens geconfronteerd met de kosmos.

hoort u hen weer? / ze komen dichterbij ze ruiken het tekort hoe de waren verdampen voor u ze kocht het is goed / dat u hier bent (. . .) uit: mijn lichaam van u door Paul Verrept.

Els Mondelaers, een Belgische mezzosopraan, behaalde aan het Gentse Conservatorium met grote onderscheiding de meestergraad Klassieke Zang en de specialisatie soliste in de Hedendaagse Muziek. Geleidelijk aan breidde zij haar carrière als gespecialiseerd interpretator van klassieke hedendaagse muziek uit naar die van all-round performer, waarbij ze uitdagingen zoals muzikale en/of fysieke improvisatie, muziekcreatie, acteren en bewegen niet schuwt. De wereld van het muziektheater, hedendaagse dans en performance werden naast de hedendaagse concertpodia haar nieuwe habitat.

Paul Verrept schreef theater, publiceerde prentenboeken en groeide uit tot een auteur van proza. Recent werk is ‘De vloed’, ‘Porselein’, ‘Het verloren voorwerp’, ‘De bank’ en ‘De koningin zonder land’. Als theaterauteur werkte hij herhaaldelijk samen met Muziektheater Transparant en De Roovers. Daarnaast tekent hij en is hij grafisch ontwerper voor o.m. Kunst/Werk. ‘Wat hij schrijft en voorstelt, lijkt het resultaat van een trage bedachtzaamheid, waar rigide logica niet aan de orde is.’ – Annemie Leyssen – De Morgen

Charlotte Vanden Eynde is danseres en choreografe. Zij woont en werkt in Gent. Van 1996 tot 1999 volgde zij een opleiding hedendaagse dans aan P.A.R.T.S. (Brussel). Sinds 1997 creëert zij eigenzinnige choreografieën en performances, waarin het lichaam op een zeer beeldende en sensitieve manier centraal staat. Haar vroege werk behandelde thema’s als kwetsbaarheid, intimiteit en vrouwelijkheid. Haar laatste voorstelling ‘Deceptive Bodies’ onderzoekt de iconografie van het theatrale lichaam en wordt ook in museale ruimtes opgevoerd. Op Dansand! was zij reeds tweemaal te gast: in 2008 met de solo-performance ‘Persdrang’ die plaatsvond aan de vloedlijn, en in 2012 met een ‘First Date’-dansimprovisatie met pianist Christian Mendoza.

Marc Vanrunxt is danser en choreograaf sinds begin jaren tachtig. Zijn werk situeert zich binnen de verworvenheden van de moderne en hedendaagse danskunst van de 20ste eeuw in combinatie met elementen uit de performancekunst en de Do It Yourself-cultuur. Zijn nieuwste creatie ‘Prototype’ is een dansvoorstelling rond het werk van einzelgänger Lucien Goethals (1931-2006), een pionier binnen de Vlaamse elektronische muziek. In 2014 nam Vanrunxt deel aan Dansand! met ‘L’Art Touche Au Ciel et à La Terre (Xavier Mellery, 1901)’. Igor Shyshko danste in de branding omringd door sculpturen van beeldend kunstenares Katleen Vinck.

Katleen Vinck is beeldend kunstenaar en vermengt aspecten uit haar achtergrond in scenografie, beeldende kunst en architectuur tot hybride vormen. Inhoudelijk en vormelijk onderzoekt Vinck archetypische structuren uit de natuur, die als een echo terug te vinden zijn in de cultuur en deel uitmaken van ons collectieve geheugen. Gefascineerd door hoe de mens deze natuurlijke verschijnselen via nabootsingen herleidt tot artificiële constructies, tracht ze door middel van enscenering en archivering deze archetypes te doorgronden. Eerder werkte ze samen met Marc Vanrunxt in 2014 voor ‘L’Art Touche Au Ciel et à La Terre (Xavier Mellery, 1901) dat ook voor Dansand! werd gemaakt.

Credits

Choreografie Marc Vanrunxt
Dans Charlotte Vanden Eynde
Zang mezzosopraan Els Mondelaers
Tekst van en door Paul Verrept
Scènebeeld Katleen Vinck
Techniek Robrecht Ghesquière
Productie Kunst/Werk
Coproductie Muziektheater Transparant, C-TAKT, Kaap

Met de steun van de Vlaamse Overheid