salva sanchis

Salva Sanchis

Bio

Salva Sanchis is geboren in Manresa, een stad in de buurt van Barcelona. Hij volgde een theateropleiding aan het Institut del Teatre van Barcelona. In 1995 verhuisde hij naar België om er te studeren in P.A.R.T.S. In 1998 studeerde hij af met de eerste lichting studenten van de school.

Naast zijn choreografieën werkte Salva in de periode 2000-2004 regelmatig samen met  choreograaf Marc Vanrunxt, videokunstenares Elke Vandermeerschen en visueel kunstenaar Kristof Van Gestel.

In 2003 vervoegde Salva het gezelschap Rosas voor de voorstelling Bitches Brew / Tacoma Narrows van Anne Teresa De Keersmaeker. De ontmoeting met Anne Teresa leidde tot een choreografische samenwerking voor de twee volgende producties van Rosas, met name Desh en Raga for the Rainy Season / A Love Supreme. In 2004 maakte hij Salva Sanchis / Bruno Vansina Double Duet Live en in 2005 Double Trio Live. In 2006 / 2007 produceerde Rosas Salva’s eigen productie Still Live.

Zijn stuk Objects in mirror are closer than they appear ging in november 2008 in première en is zijn eerste groepswerk met dansers Georgia Vardarou, Manon Santkin en Tarek Halaby.

In 2010 werkt hij als gastchoreograaf in het nieuwe stuk van Marc Vanrunxt For Edward Krasinksi. In november 2010 brengt hij het team van Object in mirror are closer than they appear, terug samen voor de creatie now h e r e  die in februari 2011 in première ging. Sinds 2009 werkt hij samen met Bernard Fouccroulle aan een lange termijn reeks van dansvoorstellingen met live orgelmuziek in verschillende kerken in Europa. The Organ project wordt nu met 4 à 5 dansers geïmproviseerd.

In 2012 ging Angle in première, een solo in samenwerking met pianist Yutaka Oya, die korte composities speelt van György Ligeti, John Cage, Luciano Berio, Jo Kondo en Keiko Harada.

In 2013 maakte hij opnieuw een groepschoreografie voor The Phantom Layer met dansers Georgia Vardarou, Manon Santkin, Stanislav Dobak en Peter Savel.

In 2014 en 2015 werkte Salva Sanchis aan een reeks korte voorstellingen in het kader van het project Islands. In elke kleine deelcreatie zal worden geëxperimenteerd met nieuwe benaderingen van wat compositie is in dans. Elk van de voorstellingen -zowel solo’s, duetten en trio’s- heeft een korte en precies afgelijnde tijdsduur van minimum vier tot maximum twaalf minuten. Elk stuk staat op zich, heeft zijn eigen identiteit. Samen vormen de verschillende Islands een divers maar afgetekend bewegings- en choreografisch landschap.

Voor zijn laatste nieuwe creatie Radical Light ging choreograaf Salva Sanchis in dialoog met de muziek van Senjan Jansen en Joris Vermeiren. Onder de naam Discodesafinado brengen de twee geluidsontwerpers minimale techno met experimentele elektronica, ze maken een mooi pointillistisch palet van microgeluiden, zowel ritmisch als contemplatief, onbegrijpelijk en aanstekelijk. Radical Light is een choreografie volledig opgebouwd rond het muzikale concept van 'puls'. Het is rechtuit dans, gelaagd en onversneden. In Radical Light flirten dans en muziek met elkaar rond een gedeelde puls. Het is een uur lang compromisloze dans en geluid tegen 120 beats per minuut. De première van Radical Light was 18 & 19 maart 2016 in Kaaitheater.

Salva Sanchis vormt samen met Marc Vanrunxt Kunst/Werk vzw, een gesubsidieerde dansorganisatie in België.